قرار منع تعقیب
شاید نسبت به پرونده های کیفری خود بعضا با قراری تحت عنوان قرارموقوفی تعقیب یا قرار منع تعقیب یا قرار منع پیگرد در بازپرسی یا دادیاری در مرحله دادسرا رو به رو شده باشید ، در این مقاله میخواهیم این اصطلاح و نحوه اعتراض به آن را برای شما توضیح دهیم .
قبل از هر چیزی لازم است متذکر شویم که بدلیل حساسیت شکوائیه های کیفری و تبعات ان بدون مشورت با وکیل خود از هزگونه شکایت خودداری نمائید در صورتیکه فاقد وکیل میباشد دفتر وکالت ما اماده مشاوره رایگان حقوقی به شما میباشد .
مشاوره حقوقی در دفتر وکالت ما رایگان است و وجهی از شما دریافت نخواهد گردید .
نشانی دفتر وکالت ما :
تهران میدان فردوسی نرسیده به استاد نجات اللهی کوچه نیائی پلاک 7 ممیز یک دفتر وکالت و مشاوره حقوقی
تعریف قرار منع تعقیب کیفری :
پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی در بازپرسی یا دادیاری و اخذ اخرین دفاع از متهم در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی بر انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و سپس کیفرخواست دادستان صادر و در غیر اینصورت و در شرایطی که عمل ارتکابی فاقد وصف کیفری بوده و یا جرم نباشد قرار منع تعقیب یا قرار منع پیگرد کیفری صادرو در مواردی نیز قرار موقوفی تعقیب صادر میگردد .
قرار جلب به دادرسی صادره از ناحیه بازپرس یا دادیار بلافاصله به نزد دادیار اظهار نظر ارسال و در صورات موافقت با قرار جهت تعیین مجازات پرونده به دادگاه ارسال میگردد .
اما قرار منع پیگرد یا منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب و سایر قرارهای دادسرا قابل اعتراض ظرف 10 روز از جانب دادباخته بوده و جهت رسیدگی بعد از اعتراض به قرار به دادگاه ارسال میگردد .
درچه مراحلی قرار منع تعقیب میتواند صادر شود ؟
قرار منع تعقیب میتواند در 2مرحله از مراحل دادرسی به پرونده های کیفری صادر شود
1- مرحله تحقیق 2- مرحله رسیدگی
درحالتی که نظر دادگاه بر این باشد که عمل ارتکابی از طرف متهم جرم نیست در مرحله تحقیق توسط قاضی تحقیق یا بازپرس و در مرحله رسیدگی نیز توسط بازپرس یا دادیار رسیدگی کننده صادر میشود .
دلایل صدور قرار منع تعقیب :
1-فعل و عمل ارتکابی از طرف متهم ازنظر قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین کیفری یک عمل مجرمانه تشخیص داده نشود .
2-عدم صلاحیت دادگاه کیفری برای رسیدگی به پرونده ، برای مثال فرد به اشتباه عمل ارتکابی را یک جرم کیفری بداند و دادخواست شکواییه را برای دادگاه کیفری ارسال کند در صورتی که دادگاه حقوقی صلاحیت رسیدگی به آن موضوع و پرونده را داشته باشد که در این حالت دادگاه کیفری قرار منع تعقیب و عدم صلاحیت صادر میکند .
آیا میشود به قرار منع تعقیب اعتراض کرد ؟
درجواب به این سوال باید گفت بله افراد حقیقی و حقوقی از زمانی که دادگاه کیفری قرار صادر میکند اگر ساکن ایران باشند میتوانند ظرف مدت 10روز از زمان ابلاغ قرار اعتراض خود را به دادگاه بدوی ، از طریق دفاتر خدمات قضایی یا وکیل مربوطه ثبت کنند و اگر خارج از ایران با شند تا 1ماه مهلت اعتراض به قرار صادره را دارند .
لازم به ذکر است که دادستان پرونده نسبت به مهلت اعتراض به قرار محدودیتی ندارد و از همان روز که قرار برایش ابلاغ میشود میتواند اعتراض خود را به بازپرسی پرونده اعلام کند .
باعث افتخار ما خواهد بود که جهت مشاوره حقوقی رایگان در خدمتتان قرار گرفته و راهگشای مشکلات شما باشیم .
دفتر وکالت ما با 30 سال سابقه وکالت و مشاوره حقوقی بصورت تلفنی – انلاین و حضوری پاسخگوی سئوالات شما میباشد .
نشانی دفتر وکالت ما :
تهران میدان فردوسی نرسیده به استاد نجات اللهی کوچه نیائی پلاک 7 ممیز یک دفتر وکالت و مشاوره حقوقی
نتیجه ثبت اعتراض نسبت به قرار منع تعقیب :
درصورتی که اعتراض شاکی نسبت به قرار مورد تایید قرار نگیرد پرونده مختومه میشود و تمام آثاری که بخاطر ورود اتهام به یک شخص ایجاد شده است مثل : بازداشت ، تعیین کفیل ، تعیین وثیقه و … از بین میرود .
ودرحالتی که اعتراض شاکی که به دادگاه بدوی ثبت شده است و دارای دلایل و مستندات لازم که مبنی بر عدم توجه قاضی رسیدگی کننده به شکایت فرد شاکی باشد و این اعتراض دردادگاه بدوی مورد تایید قرار گیرد ، بازپرس و دادستان پرونده ملزم به تبعیت از نظر قاضی دادگاه بدوی میشوند و پرونده دوباره در روند تحقیق و رسیدگی قرار میگیرد و حکم صادر میشود .
تفاوت قرار منع پیگرد با قرار ترک تعقیب و قرار موقوفی تعقیب :
قرار منع تقیب را دادگاه کیفری که شکواییه در آنجا ثبت شده است و مورد بررسی قرار میگیرد صادر میشود که قابلیت اعتراض و ادامه یا مختومه کردن پرونده را دارد اما قرار ترک تعقیب به خواسته شاکی که از شکایت خود به صورت موقت یا دایم منصرف شده است صادر میشود .
همچنین در توضیح قرار موقوفی تعقیب نیز باید گفت این قرار نیز در صورتی صادر میشود که متهم به فرض مثال فوت کرده باشد و تا زمان تعیین ورثه و انحصار وراثت پرونده از روند رسیدگی خارج شود یا درمواردی که پرونده شامل مرور زمان شده است و از نظر آیین دادرسی قابلیت رسیدگی نداشته باشد یا متهم توبه کرده باشد یا مجازات قانونی از طرف قانون گذار فسخ شده باشد یا اعتبار امر مختومه لحاظ شده باشد و… که امکان تعقیب متهم را از بین میبرد ، صادر میشود .
مطابق ماده 278قانون آیین دادرسی کیفری هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی، قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود، نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل، قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود، نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد، مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت، با نظر دادستان برای یک بار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود، پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می توان او را برای یک بار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام، تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه، تعقیب مجدد را تجویز کند، بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند .
همان طور که در توضیح بالا نسبت به قرار منع تعقیب ارایه شد این قرار درخصوص موضوعات کیفری می باشد و وقتی دلایل کافی نسبت به مجرمانه بودن عمل متهم نباشد این قرار صادر میشود .
مجددا متذکر شویم که بدلیل حساسیت شکوائیه های کیفری و تبعات ان بدون مشورت با وکیل خود از هزگونه شکایت خودداری نمائید در صورتیکه فاقد وکیل میباشد دفتر وکالت ما اماده مشاوره رایگان حقوقی به شما میباشد .
مشاوره حقوقی در دفتر وکالت ما رایگان است و وجهی از شما دریافت نخواهد گردید .
نشانی دفتر وکالت ما :
تهران میدان فردوسی نرسیده به استاد نجات اللهی کوچه نیائی پلاک 7 ممیز یک دفتر وکالت و مشاوره حقوقی
جهت بازگشت و مطالعه سایت وکیل کیفری لطفا اینجا را کلیک بفرمائید .
جهت گرفتن وکیل کیفری لطفا اینجا را کلیک بفرمائید.